Gemiye binerken dua ederek yolculuğu daha faydalı hale getirmek mümkündür. “Lordum! Kendisine hayırlı uğurlu olsun, hayırlı uğurlu olsun diliyorum. Tanrım! Benim bilmediğimi biliyorsun. Ben de size her türlü iyiliği diliyorum. Görünen ve görünmeyen her türlü hayırı diliyorum. Tanrım! Bizi karada ve denizde her türlü beladan ve her türlü kötülükten muhafaza eyle. Sen işiten, yakın olan ve duaları kabul edensin.”
Bu dua Hz. Muhammed tarafından gemiye binerken okunması tavsiye edilmiştir. Duada geminin sağ salim gidip dönmesi için Allah’a dua ediyoruz. Ayrıca Allah’tan her türlü iyilik ve bereket istenir, karada ve denizde her türlü beladan korunuruz.
Arabaya Binerken Okunacak Dua
Arabaya binmek günlük hayatımızda sıklıkla yaptığımız bir eylemdir. Bu arada dua okumak, yolculuğumuz boyunca Tanrı’dan bizi korumasını ve esirgemesini istemek için iyi bir fırsattır. Arabaya binerken okunacak dua “Allahumme innî es’elüke es-selamete fi kereri ve es-selamete fi merce’i ve es-selamete fi mezhabi ve mercami.”
“Aman Tanrım! Yolculukta selâmet, dönüşte selâmet, gidişte ve dönüşte selâmet için senden dua ediyorum.” Bu duanın yanı sıra, arabaya binerken Kur’an-ı Kerim’den Ayetel Kürsi okumak veya Allah’ın isimlerinden birini zikretmek de güzel bir davranıştır.
Hz. Nuh’un Duası ve Anlamı
Hz. Nuh’un duası ve anlamı Kur’an-ı Kerim’de Nuh Suresi’nin 28. ayetinde yer almaktadır. Ayetin manası şöyledir:
“Lordum! Beni, ana-babamı, mü’min olarak evime girenleri, mü’min erkekleri ve mü’min kadınları bağışla. Ve sadece zalimlerin helakini artır.”
Bu duada Hz. Nuh, Allah’tan kendisini, ailesini ve müminleri bağışlamasını, zalimleri cezalandırmasını diler. Duanın her kelimesi derin manalar içerir ve Hz. Nuh’un Rabbine olan teslimiyetini ve bağlılığını gösterir.
Hz. Nuh’un Dua Ayeti
Hz. Nuh’un duası Allah’a teslimiyetin, bağışlanmanın ve merhametin önemini gösteren güçlü bir örnektir. Bu dua aynı zamanda zor zamanlarda bile umudumuzu kaybetmememiz ve Allah’a sığınmamız gerektiğini de hatırlatır.
Nuh, Rabbine şöyle seslendi: “Rabbim! Şüphesiz oğlum da ailemin bir parçası. Verdiğin söz kesinlikle doğrudur. Ve sen hüküm verenlerin en iyisisin!”
Allah şöyle buyurdu: “Ey Nuh! O sizin ailenizden değil. Çünkü bu günah bir davranıştır. Bilmediğin bir şeyi benden isteme! “Cahillerden olmaman için sana öğüt veriyorum.”
Nuh şöyle dedi: “Ey Rabbim! Hakkında bilgimin olmadığı bir şeyi senden istemekten bir kez daha sana sığınırım. Eğer beni bağışlamaz ve bana merhamet etmezsen, elbette ben de hüsrana uğrayanlardan olurum.”
Bu ayetlerde Hz. Nuh, tufan sırasında gemiye binmeyi reddeden oğlu için dua ediyor. Allah Nuh’a oğlunun kendisinden olmadığını ve bu duanın kabul edilmeyeceğini bildirir. Hz. Nuh Tanrı’dan af ve merhamet diler.
Nuh Peygamber’in duaları
Hz. Nuh, Kur’an-ı Kerim’de adı en çok geçen peygamberlerden biridir. 950 yıllık uzun ömrü boyunca halkını Allah’a iman etmeye ve doğru yola davet etmiştir. Bu uzun ve zorlu görevde Hz. Nuh her zaman duaya sarıldı ve Tanrı’ya güvendi.
Hz. Nuh’un duaları bize Allah’a tevekkülün, sabrın ve direnişin önemini hatırlatır. Zorluklar karşısında yorulmadan dua etmenin ve Allah’ın yardımına inanmanın gücünü gösterir. Hz. Nuh’un hayatı ve duaları bugün bize ilham vermeye devam ediyor.
Nuh Peygamber’in dualarından bazı örnekler şöyledir:
“Lordum! Beni, kavmimi, annemi, babamı ve beni sevenleri bağışla!” (Nuh, 28) “Rabbim! Beni yenme! Bana yardım et!” (Müminûn, 28) “Rabbim! Beni bereketli bir yere koy! Sen ev sahiplerinin en iyisisin!” (Müminun, 29)