Namaz Vakitleri – Namaz Duaları

Akşam Namazı Nasıl Kılınır? – Her Derde Dua

Güncelleme Tarihi 27 Mart 2024

Bu yazımızda akşam namazının nasıl kılınacağını öğreneceğiz. Önce akşam namazının sünnet ve farzlarının nasıl kılındığını anlatacağız. Akşam namazı, Müslümanlar tarafından her gün güneş battıktan sonra kılınan beş vakit namazdan biridir. Bu dua günün yorgunluğunu ve stresini atmamıza ve Allah’a yaklaşmamıza yardımcı olur. Akşam namazının pek çok faziletleri ve önemi vardır, bu yazımızda hepsinden bahsedeceğiz.

Farz Akşam Namazı Nasıl Kılınır?

aksam namazinin farzi nasil kilinir

Akşam namazının farzı şu şekilde kılınır.

1. rekat

“Ben, akşam namazının üç rekâtını Allah rızası için kılmaya niyet ediyorum” demek istiyoruz. “Allahu Ekber” diyerek iftitah tekbirini alıp namaza başlıyoruz. Sübhaneke okuyoruz. Euzu-Bismilayı okuyoruz. Fatiha okuyoruz. En azından Kur’an’dan üç kısa ayet veya üç uzun ayet okuyoruz. Rüku ve secdeye gidiyoruz. Doğruluyoruz ve tekrar secdeye gidiyoruz.

2. rekat

Ayağa kalkıyoruz ve ayaktayız. Bismillah okuyoruz. Fatiha okuyoruz. Kur’an’dan en az üç kısa ayet veya üç uzun ayet okuruz. Rüku’ya giriyoruz. Secdeye gidiyoruz. Oturuyoruz, tekrar secdeye gidiyoruz. Oturup Ettahiyyatu okuyoruz.

3. rekat

Ayağa kalkıyoruz ve ayaktayız. Besmele okuyoruz. Fatiha okuyoruz. Rüku’ya gideriz ve secdeye gideriz. Tekrar oturup secdeye gidiyoruz. Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Esselâm aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek sağa ve sola selam vererek namazı tamamlıyoruz.

Akşam Namazının Sünneti Nasıl Kılınır?

Akşam namazının sünneti aşağıda yazılı olduğu şekilde kılınır.

1. rekat

Niyet şöyle yapılır: “Allah rızası için akşam namazının iki rekât sünnetini kılmaya niyet ediyorum.” İftitah tekbiri alınarak “Allahu Ekber” denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunur. Euzu-Bismilah okunur. Fatiha okuyoruz. Üç ayet veya üç ayet. Uzun bir ayet okuyup rükû ve secdeye varıyoruz. Daha sonra doğrulup tekrar secdeye gider.

2. rekat

Ayakta kalkar, Bismillah okur, Fatiha okur, üç kısa ayet veya üç ayete denk gelen uzun bir ayet okur, rükû ve secdeye varır. Daha sonra tekrar oturup secdeye varılır. Oturarak Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek “Esselâmü aleyküm ve rahmet’ullah” denilerek namaz tamamlanır.

Akşam Namazı Kaç Rekattır?

Günün üçüncü namazı olan akşam namazı, 3 rekat farz ve 2 rekat sünnet olmak üzere toplam 5 rekattan oluşur. Farz namazını kılmak farz iken, sünnet namazını kılmak sünnettir. Akşam namazı, Müslümanların her gün güneş battıktan sonra kıldıkları beş vakit namazdan biridir.

Akşam namazı vakti, güneş battıktan sonra ve yatsı namazı başlamadan önce başlar. Akşam namazı vaktinin girdiğini gün batımını gözlemleyerek veya takvime bakarak anlamak mümkündür.

Akşam namazının tesbihi nasıl kılınır?

Akşam namazının tesbihi, namazdan sonra oturarak okunan zikir ve dualardan ibaret olup, akşam namazının tesbihi ise şöyledir:

1. Öncelikle 33 defa “Estağfirullah” okunur.

2. Daha sonra 33 defa “Sübhanallah”, 33 defa “Elhamdülillah” ve 33 defa “Allahu Ekber” okuyun.

3. “La ilahe illallah, vahdehû la şerike leh, lehû’l-mulkü ve lehû’l-hamdü, yuhî ve yümît ve hüve hayyun la yemût, bi-yedihi’l-hayr ve hüve ‘ala külli şey’in kadir. ” Dua 10 defa okunur.

4. Ayet-el Kürsi bir defa okunur.

5. Fatiha suresi ve ek sureler okunur.

6. 10 defa “Salavat-ı Şerife” okunur.

7. Dualar yapılır. Bu dua her derde deva olan bir dua olabileceği gibi, her türlü dileğiniz de olabilir.

Akşam Namazı Namazında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Akşam namazını tesbih ederken şunlara dikkat edilmelidir:

Abdestli olmak, Huşu içinde olmak, Dikkatini dağıtacak şeylerden uzak durmak, Tesbihatı doğru telaffuz etmek.

Akşam Namazının Fazileti Nedir?

Akşam namazının faziletleri şunlardır.

Günahlara kefaret olur. Cehennem azabından kurtarır. Allah’ın rahmetine kavuşmayı sağlar. Kabir azabından kurtarır. Mükâfata sebep olur ve bereket getirir.

Diğer namazların kılınışı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız dua sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş

Exit mobile version