Güncelleme Tarihi 2 Temmuz 2024
Yatsı namazı (Teheccud namazı), yatsı namazı ile sabah namazı arasında kılınan nafile bir namazdır. Hz. Peygamberimiz (sav)’in ümmetine sıklıkla tavsiye ettiği bu namazın pek çok faziletleri bulunmaktadır.
Peygamberimiz gece namazının “geçmiş günahlara kefaret olarak kabul edildiğini” bildirmiştir. dedi (Tirmizi, Deavât, 45)
Gece Namazı Ne Demektir?
Gece namazı İslam’da farz olmayıp tavsiye edilen bir ibadet şeklidir. Müslümanların gecenin bir kısmında nafile olarak kalkarak kıldıkları bu namaza “Teheccüd namazı” da denir. Bu dua özellikle Allah’a yakınlaşmak, dua etmek ve günahların bağışlanması için yapılır.
Gece uyandıktan sonra kılınan bu namazın Peygamber Efendimiz’in sünneti olduğuna inanılmaktadır. Gece namazı nafile bir ibadet olduğundan farz değildir ancak Müslümanlar açısından önemli bir ibadet sayılmaktadır.
Gece namazı neden kılınır?
Gece namazı Allah’a yakınlaşmak ve O’nun rızasını kazanmak için kılınır. Ayrıca İslam geleneğinde yatsı namazı çok önemli olup, gece uykusunu bölerek ibadete yönelen ve Allah’ı anan kişi, peygamberimiz tarafından “iyi insan” olarak tanımlanmıştır.
Aynı zamanda yatsı namazı Müslümanların manevi olarak güçlenmesini sağlar. Gece namazını düzenli kılmak kişinin imanını güçlendirir ve manevi bir bağ kurmasına yardımcı olur.
Gece Namazı Nasıl Kılınır?
Gece namazı şu şekilde kılınır:
Yatsı namazına başlamadan önce şöyle niyet edilir: “Gece namazını Allah rızası için kılmaya niyet ettim.” Tekbir “Allahu Ekber” denilerek alınır. Yanında Fatiha suresi ve dua duası okunur. “Sübhane Rabbiyal’A’la” diyerek eğililir. “Sübhane Rabbiyas-Sacid” diyerek secdeye gidilir. “Rabbena leke’l-hamdu” diyerek tekrar ayağa kalkar. Tekrar secdeye varın. Oturarak tahiyyat, salavat ve dua okunur. Daha sonra “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” diyerek sağa ve sola selam verilir.
Gece namazı yukarıdaki gibi kılınır. Yatsı namazının rekât sayısı iki ile on iki arasında çift sayılarla kılınır. Dilerseniz iki rekât, dört rekât veya daha fazla kılabilirsiniz.
Yatsı Namazı Ne Zaman Kılınır?
İslam’da yatsı namazı akşam namazı ile sabah namazı arasında kılınır. Genellikle insanlar bu namazı yatma vaktinde kılarlar ancak özellikle son üçte biri tercih edilir.
Çünkü bu süre, gece derin uykuya geçmeden önceki uyanıklık dönemidir ve ibadet için daha uygun bir zamandır. Bu nedenle Müslümanlar genellikle yatsı namazını, yatmadan önce veya gece uykudan uyandıktan sonra son kısımda kılmayı tercih ederler.
Gece Namazı Kaç Rekattır?
Gece namazı genellikle iki rekat olarak kılınır. Ancak yatsı namazının rekât sayısı mezheplere göre farklılık gösterebilir. Mesela bazı Müslümanlar namazı üç, dört veya daha fazla rekatta kılabilirler. Ancak genel uygulama yatsı namazının iki rekat olarak kılınmasıdır.
Gece Namazında Hangi Dualar Okunur?
Yatsı namazında şu dualar okunur:
Ettehiyyatü lillahi ves-salavatu vet-tayyibatu. Esselamu aleyke eyyühen-Nebiyyü ve rahmetullahi ve bereketüh. Esselamu aleyna ve ala ibadillahissalihin. Eşhedü en la ilahe illallah ve Eşhedü enne Muhammeden abdühü ve rasulühü. Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed, kema sallayte ala İbrahim ve ala ali İbrahim, inneke hamidün mejedi. Allahumme barik ala Muhammedin ve ala ali Muhammed, kema barakte ala İbrahim ve ala ali İbrahim, inneke hamidün mecîdEstağfirullah el-azim ellezi la ilahe illa hüve’l-hayyel kaiyyume ve etübü ileyh.
Bu duaların yanı sıra yatsı namazlarında Kur’an ayetleri veya özel sureler de okunabilir. Özellikle Kur’an-ı Kerim’deki uzun sureler yatsı namazlarında tercih edilen dualar arasındadır.
Gece Namazının Fazileti Nedir?
Gece namazının en büyük faziletlerinden biri de gece yapılan duaların kabul olduğuna inanılmasıdır. Teheccüd namazı aynı zamanda manevi yükselmeye ve Allah’a yakınlaşmaya da vesile olur.
Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur: “Gecenin son üçte birinde Efendimiz uykudan çıkar ve şöyle der: ‘Bana dua eden var mı ki, ona cevap vereyim? Benim için bir şey isteyen ve ona verebilmem için biri var mı? Bana tövbe eden var mı ki onu bağışlayayım?’” Bu hadis, yatsı namazının eşsiz önemine işaret etmektedir.