Namaz Vakitleri – Namaz Duaları

Muska Takmak Caiz mi? – Her Derde Dua

Muska takmanın caiz olup olmadığı sorusu, dini inanç ve uygulamaları derinlemesine inceleyen pek çok kişinin sıklıkla merak ettiği bir konudur. Bu blog yazımızda muskaların İslam açısından önemi, tarihi kökenleri, günlük hayattaki yeri gibi konuları ele alacağız. Muska takmanın İslam’daki yeri birçok Müslümanın hayatında önemli bir yer tutmaktadır ve bu konuda farklı alimlerin görüşleri bulunmaktadır.

Muska takmanın caiz olmadığı genel kabul görmektedir. Bazı alimler, üzerinde ayet veya dua bulunan muskaların Allah’a güvenerek taşınmasının caiz olduğunu savunurken, bazıları da insanların muskalara aşırı anlam yükleyebileceği ve tevhit inancına zarar verebileceği gerekçesiyle bunu caiz görmemektedir.

Muska takmak şirk midir?

muska takmak sirk mi

Kişi muskanın doğrudan koruma veya şifa sağlayacağına inanıyorsa, muska takmak şirk sayılır.

Çünkü İslam’da koruma ve şifa sadece Allah’tan beklenmelidir. Muskanın sadece bir araç olduğunu ve asıl gücün Allah’tan geldiğini kabul edenler için şirk tehlikesi azalır. Ancak muska gibi nesnelere aşırı anlamlar yüklemek, onlara doğrudan güç vermek, İslam’ın tevhit inancına aykırı olabilir ve şirk sayılabilir. Hatta bazı alimler rüyada muska takıldığını veya muska yapıldığını gördükten sonra uyanıldığında tövbe namazı kılınmasını tavsiye etmektedirler.

Muska Takmak Günah mıdır?

Muska koruma amacıyla takılıyorsa ve muskadan veya içindekilerden koruma bekleniyorsa, muska takmak günah sayılır.

Muska takmak İslam alimleri arasında tartışmalı bir konudur. Bazıları Allah’a güvenerek muska taşımanın günah olmadığını savunurken, bazıları da bid’at veya şirke yol açabileceği gerekçesiyle muska takmayı günah olarak görüyor.

Muska Takmakla İlgili Hadisler Var mı?

Evet, muska takılmasına dair hadisler var. Peygamber Efendimiz’in muskalarla ilgili hadis ve sözleri şöyledir:

“Kim muska takarsa Allah ona şifa vermesin. “Kim nazar takarsa, Allah ona güven vermesin.” (Ahmed ibn Hanbel, Müsned, 5/216) “Kim muska takarsa, o kimse Allah’a şirk koşmuştur.” (Neseî, Tahrim, 20) “Rukya, tılsım ve büyü şirktir.” (Ebu Davud, Tıp, 17)

Muska takılmasıyla ilgili bu hadisler özellikle muska takmanın şirk tehlikesine dikkat çekmektedir. Ancak bazı alimler bu hadisleri değerlendirirken muskanın içeriği ve niyetinin de önemine vurgu yapmaktadır. Yani muskanın üzerinde Kur’an ayetleri varsa ve sadece Allah’a güvenilerek taşınıyorsa, bazı alimler bu tür muskaların caiz olduğunu düşünmektedir.

Sosyal Medyada Paylaş

Exit mobile version