Namaz Vakitleri – Namaz Duaları

Namaz Duaları ve Anlamları – Her Derde Dua

Güncelleme Tarihi 9 Eylül 2024

Dua duaları ve anlamları Müslümanların günlük ibadetlerinde okudukları, maneviyatın derinleşmesi ve Allah’a yakınlaşmaları açısından önemli sözlerdir. Namazın her rükünde okunan dualar hem kulun Rabbine olan bağlılığını ifade eder hem de ibadetin manevi boyutunu güçlendirir. Bu duaların her biri bizlere Allah’a teslimiyeti ve O’ndan gelen rahmeti hatırlatırken, aynı zamanda insanın dünya ile ahiret arasındaki dengeyi kurmasına da yardımcı olur.

Dua, formal ibadetlerin çok ötesinde, kulun iç dünyasındaki manaları ve huşu keşfettiği manevi bir yolculuktur. Her sure ve dua, hem dille okunabilecek, hem de kalple hissedilebilecek anlamlar taşır. Bu duaların tefekkürle okunması, müminin Allah’a olan yakınlığını arttırır ve ibadet ruhuna daha derin bir anlam kazandırır.

Namaz Duaları Nelerdir ve Anlamları Nelerdir?

namaz dualari anlamlari

Namaz duaları ve anlamları şöyledir:

1. Fatiha Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Elhamdulillahi Rabbi’l-‘âlemîn. Er-Rahmâni’r-Rahîm. Maliki yewmi’d-din. Iyyâke na’büdü
ve iyyake Neste’in. İhdine’s-sırata’l-müstekim. Sırâta’l-lezîne en’amte ‘aleyhim ğayri’l-meğdûbi
“aleyhim ve la’d-dellîn.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Hamd (övmek, övülmek); O, âlemlerin Rabbidir, O, Rahmandır, O, Rahimdir, O, Ahiret Günü Sahibidir, Allah’ındır (hakkı), O’nundur. İlahi! Yalnız Sana ibadet eder, kulluk ederiz ve ancak Senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ilet. Kendilerine bol nimetler verdiğin, ne sapmış, ne de senin gazabına uğramış olan bahtiyarların yoluna uy. (Allah’ım duamızı kabul et!)

2. Fil Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Elemtera keif fe’ale Rabbüke bi-ashâbil-fil.
Elem yec’al keydehum fî tadlîl. Ve ersele aleyhim
yenilebilir kuşlar. Termîhim bi-hıcâratin min siccil.
Fece’alehüm ke’asfin ma’kul.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Rabbinin fil sahiplerine nasıl davrandığını görmedin mi? Onların çitlerini, tedbirlerini (kötü düşüncelerini) yok edip, onları tamamen perişan etmedi mi? Üzerlerine kuş sürüleri göndererek sert taşlar fırlattı ve onları yenilmiş bir ürüne (güvelerin yediği mahsul yaprakları ve saman) dönüştürdü.

3. Kureyş Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Li îlâfi kurayş. Îlâfihim rihlete’ş-şitâi ve’ssayf. Felya’büdû Rabbe haze’l-beyt. Ellezî et’amehüm min cû’ın ve âmenehüm min havf.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Kureyşlilerin kendi aralarında veya başkalarıyla anlaşma yapabilmeleri için; Artık (Kureyşliler) bu evin (Kâbe’nin) sahibine (Allah’a), özellikle yaz ve kış seferlerindeki (faydalandıkları) anlaşma için ibadet etsinler; “O (sahibi) onları büyük bir açlıktan kurtardı ve onları büyük bir korkudan emin kıldı.”

4. Maun Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Eraytelezi yükezzibü bi’d-din. Fazâlike’llezi yedü”ul-yetîm. Ve lâ yehuddu ‘alâ te’âmi’lmiskin. Feveylün lil-müsallin. Ellezinehüm’an salâtihim sâhun. Ellezinehüm yürâûn. Ve yemne’une’l-mâun.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Dine (ceza gününe ve ahirete) inanmayan kimseyi gördün mü? Hak dine ve ahiret gününe inanmayan kişi budur: Yetimi uzaklaştırır, çaresiz ve yoksulu yemeğe teşvik etmez; Ne kendini doyurur, ne de başkasını doyurmaktan yanadır. Yazıklar olsun namaz kılanlara, onlar namazlarını ciddi bir görev olarak yerine getirmiyorlar. “Onlar ki, gösteriş için bir şeyler yaparlar ve hayır işlerinden kaçınırlar (kimseye bir damla bile vermek istemezler).”

5. Kevser Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
İnnâ a’taynâ ke’l-kevser. Fesalli li-Rabbike
ve’nhar. İnne şâni’eke hüve’l-ebter.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
Biz onu sana hak olarak verdik, Kevser. Rabbine dua et ve kurban kes. Gerçek kötü, senden nefret edendir.

6. Kafirun Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Her gün bir kafirdir. Orada a’büdü kötü
Ta’büdûn Ve lâ entum ‘âbidûne mâ a’büd. Vela
ene ‘âbidün mâ’abettum. Velâ entum ‘âbidûne
mâ a’büd. Lekum dinukum veliye din.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
De ki: Ey kâfirler! Ben sizin taptığınıza tapmıyorum. Sen benim Allah’ıma ibadet edenlerden değilsin. Üstelik ben sizin taptığınız şeylere tapan biri değilim. Üstelik siz, benim taptığım Allah’a tapanlar değilsiniz. “Sizin dininiz size, benim dinim banadır.”

7. Nasr Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Nasrullahi ve’l-fethu yoktur. Gitmeye hazırsın
yedhulune fî dînillâhi efvâcâ. Fe sebbih bi-hamdi
Rabbike vestağfirhu innehû kâne tevvâbâ.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Allah’ın (vaat ettiği) yardımı geldi ve zafer elde edildi (Mekke’nin fethi ile İslam’ın fetih kapıları açıldı); İnsanların bölük bölük Allah’ın dinine girdiğini gördüğünüzde, Rabbinize hamd ederek yüceliğinizi yüceltin ve Allah’tan bağışlanma dileyin. Çünkü O, tevbe ederek kendisine dönenleri kabul eder.”

8. Tabbet Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
İlaç almayın. Ama ne?
‘anhü mâlühû ve mâ keseb. Seyaslâ nâran zâte
ateş Vemraetühu hammâlete’l-hatab. Burası
hablün min mesed.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Ebu Leheb’in her iki eli de kurudu, o da (helak oldu!). Ne malı ne de kazancı ona fayda sağladı. O, (dünyada benzeri görülmemiş) alevli bir ateşin içinde yaslanacaktır. Ve hurma liflerinden örülmüş bir iple boynuna odun taşıyan karısı!”

9. İhlas Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Tanrı seni korusun. Allahu’s-samed. Lem
Yelid ve Lem doğdu. Ve lem one lehû küfüven
ahad.

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

De ki: O, Allah birdir. Allah, her yönüyle kâmildir ve her dileğe kadirdir, O, Azizdir, büyüktür, her şeye muhtaçtır. O doğurmadı ve doğmadı. Hiçbir şey O’na eşit değildi.”

10. Felak Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Kul e’ûzü bi-Rabbi’l-felak. Min kötülük anne
halak Ve binlerce kötülük, gâsikin izâ vekab. Ve dakika
şerri’n-neffâsâti fi’l-‘ukad. Ve senin binlerce kötülüğün var
iza hased.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.
De ki: Yaratılmışların şerrinden, karanlık çöktüğünde gecenin şerrinden, düğümlere üfleyenlerin şerrinden ve içindeki haseti açığa vuran hasetçinin şerrinden; Seherin aydınlığından Rabbine (Allah’a) sığınırım.”

11. Nas Suresi ve Anlamı

“Bismillahi’r-Rahmâni’r-Rahîm.
Kul e’ûzü bi-Rabbi’n-nas. Meliki’n-nas. İlâhi’n-nas. Min şerri’l-vesvâsi’l-hânnas. Ellezî yüvesvisü fî suduri’n-nas. Mine’l-cinneti ve’n-nas.”

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

De ki: Rabbinize sığınırım. Melikine’in nasıl gidiyor? Tanrının yanında nasılsın? o sinsi vesveselerin şerrinden. Kim göğüslerinde kurgulanır; “Hem cinlerden (sinsi) hem de insandan.”

12. Kürsi Ayeti ve Anlamı

“Allahu lâ ilâhe illâ hüve’l-hayyü’l-kayyûm.
Orada sinetün göreceksin ve kar yağacak. Lehû ama fi’ssemâvàti sen ama fi’l-ard. Men-ze’l-lezî temizdir
‘indehu illâ bi-iznih. Ya’lemü mâ beyne eydihim
ve ma halfehum. Ve lâ yuhîtûne bi-thing’s min
‘ilmihî illa bimâ şâe, vesi’a kürsiyyühü’s-semâvâti
ve’l-arda ve lâ yeûdühû hifzuhumâ ve hüve’laliyyü’l-azîm.”

“Allah, O, Allah’tır. O tek gerçek Tanrıdır; O’ndan başka ilah yoktur; Daima yaşayan, ayakta duran, ayakta tutan, bütün yaratıklara hakim olan yalnızca O’dur Hayy u Kayyûm. O’na ne gaflet, ne de uyku yetişir. Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur.

Namazda okunan dualar nelerdir?

Beş vakit namazda okunan dualar şunlardır:

Kunut dualarıSubhanekeTahiyyatSalli – BarikRabbena

5 vakit namazda okunacak dualar yukarıdaki gibidir. Bunların dışında namaz sonrasında okuyabileceğiniz bereket duaları olduğu gibi kendiniz veya sevdikleriniz için dilek duası gibi dualar da okumanız mümkündür.

Namaz Namazlarının Sırası Nedir?

Namazda okunan dualar ve sureler sırasıyla şöyledir:

Fil Suresi Kureyş Suresi Ma’un Suresi Kevser Suresi Kafirun Suresi Nasr Suresi Tabbet Suresi İhlas Suresi Felak Suresi Nas Suresi

Namazın her rekâtında namaz kılma sırası farklıdır. İslam’da beş vakit namazın her birinde belli dualar okunur ve belli bir sıra ile kılınır. Namaz nasıl kılınır konulu içeriğimizi okuyarak daha detaylı bilgi almanız mümkündür.

Namazdan sonra okunacak dualar nelerdir?

Namazdan sonra okunacak dualar ve sureler aşağıdaki gibidir.

Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber (Tesbihat): Bu dualar, “Allah’ı noksan sıfatlardan tenzih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah en büyüktür” demektir. Bu dualar Allah’ın büyüklüğünü ve şükrünü ifade etmek için sık sık okunur. İstiğfar Duası: “Estağfirullah” veya “Estağfirullah” diyerek Allah’tan bağışlanma dilemek demektir. Kişi bu duayı okur ve Allah’tan günahlarının bağışlanmasını ve bağışlanmasını ister. Bu duayı öğle namazından sonra da okumak faziletlidir. Salavat-ı Şerife: “Allahümme salli ala Seyyidina Muhammedin ve ala ali Seyyidina Muhammed” diyerek Peygamberimize salat ve selam göndermek. Ayete’l-Kürsi: Duadan. Daha sonra Ayete’l-Kürsi’nin okunması da yaygın bir uygulamadır. Bu ayette Allah’ın kudret ve kudretine vurgu yapılmaktadır. Duha Suresi: Duha Suresi, sabah namazından sonra kılınan kuşluk namazı sırasında okunan bir suredir. Sabahın nimetlerine ve Allah’ın nimet ve bereketlerine karşı şükran ifadelerini içerir. İhlas, Felak ve Nas Sureleri: Namazdan sonra İhlas, Felak ve Nas surelerinin okunması da yaygın bir uygulamadır. Bu sureler Allah’a sığınmayı, O’na yönelmeyi ve korunmayı ifade etmektedir.

Namazdan sonra okunacak dualar yukarıdaki gibidir. Bu duaların yanı sıra kişinin kendi niyetine ve ihtiyacına göre farklı dualar da okunabilir. Önemli olan samimi bir kalple Allah’a yönelmek, O’ndan bağışlanma, yardım ve hidayet istemektir.

Namazdan Sonra Nasıl Dua Edilir?

Namazdan sonra şöyle dua edin:

Namazı bitirdikten sonra sağ tarafınıza oturun.

Sağa ve sola dönüp “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” diyerek selam verin.

Otururken 33 defa “Sübhanallah”, 33 defa “Elhamdülillah”, 33 defa “Allahu Ekber” diyerek tesbih okuyun.

“Allahümme salli ala Muhammedin ve ala alihi ve sellim” diyerek salavat getirin.

Peygamberimiz Namazdan Sonra Nasıl Dua Ederdi?

Peygamberimiz namazdan sonra çeşitli dualar okurdu. Bunlar arasında Allah’a hamd ve şükran ifade etmek, bağışlanma dilemek, dua ve selam göndermek gibi dualar yer alıyordu. Herhangi bir duayı okurken nasıl samimi bir niyet ve gönülden Allah’a yönelmek önemliyse, Peygamber Efendimiz’in öğrettiği duaları ve anlamlarını da hatırlamak da önemlidir.

Namaz Dualarını Ezberlemenin Yolları Nelerdir?

Dua dualarını ezberlemenin yolları şunlardır:

Dua dualarını yüksek sesle okuyun. Her gün belirli saatlerde dua duaları yazın ve tekrar tekrar okuyun, özellikle yazmak dua dualarını ezberlemenin en etkili yoludur. Duaların Türkçe anlamlarını öğrenin. Duaları parça parça ezberleyin, önce kısa duaları ezberlemeye çalışın. Dua dualarını yüksek sesle dinleyin. .

Bunlar dua dualarını ezberlemenin yollarıdır. Ezberleme süreci sabır ve tutarlılık gerektirir. Acele etmeyin ve düzenli olarak çalışmaya devam edin. Tutarlı çaba, duaları daha iyi ezberlemenize yardımcı olacaktır.

Sosyal Medyada Paylaş

Exit mobile version