Site icon Namaz Vakitleri – Namaz Duaları

Orta Namaz Nedir? – Her Derde Dua

namazvakitleriorg icon

Orta namazı İslam’da önemli yeri olan bir kavramdır. Farklı alimler tarafından farklı yorumlansa da orta namazının önemi ve fazileti konusunda genel bir görüş birliği vardır. Müslümanların orta namazı da dahil olmak üzere tüm namazları vaktinde ve eksiksiz kılmaya özen göstermeleri önemlidir.

Orta Namazı Neden Kılınır?

Orta namazı, beş vakit namazdan biri olarak yorumlanır ve farz olduğu için kılınır. Farklı mezhep ve alimlerin farklı yorumlarının ötesine geçip orta namazını farz bir namaz olarak tanımlasak bile, Kur’an-ı Kerim’de orta namazının kılınışına ilişkin bu namaza ilişkin referanslara rastlamak mümkündür.

Bakara Suresi 238. ayette, “Namazlara ve orta namazına dikkat edin (onlara dikkat ederek ve titiz davranarak) ve Allah’a gönülden teslim olun.” buyurulmaktadır. Bu emredildi. Bu ayetin orta namazının diğer namazlardan farklı kılınması gerektiğine bir işaret olduğu düşünülebilir.

Orta namazını vaktinde ve eksiksiz kılmak, Allah’a şükrümüzü ifade etmemizi, günahlardan arınmamızı ve manevi yükseliş yaşamamızı sağlar. Orta namazı aynı zamanda Müslümanların birlik ve beraberliğini güçlendirmek için de önemli bir vesiledir.

Hangi görüşe katılırsanız katılın, orta namazının İslam’da önemli bir yere sahip olduğu ve birçok faydası olduğu unutulmamalıdır.

Orta Namazı Nasıl Kılınır?

Bu namazı öğle namazı olarak kabul edersek orta namazı şu şekilde kılınır:

“Allah’ım, senin rızan için orta namazın dört rekâtını kılmaya niyet ettim.” Niyet ediyoruz. “Allahu Ekber” deyip dua etmeye başlıyoruz.

1. Rekat:

Sübhaneke okuyoruz. Euzu-Bismilah okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet uzunluğunda bir ayet okuyoruz. Rüku ve secdeye varıyoruz. Tekrar doğrulup secdeye varıyoruz.

2. Rekat:

Ayağa kalkıyoruz ve ayaktayız. Bismillah okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet uzunluğunda bir ayet okuyoruz. Rüku ve secdeye varıyoruz. Tekrar oturup secdeye varıyoruz. Oturarak Ettahiyyatu okuyoruz.

3. Rekat:

Ayağa kalkıyoruz ve ayaktayız. Bismillah okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet uzunluğunda bir ayet okuyoruz. Rüku ve secdeye varıyoruz. Tekrar doğrulup secdeye varıyoruz.

4. Rekat:

Ayağa kalkıyoruz ve ayaktayız. Bismillah okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet uzunluğunda bir ayet okuyoruz. Rüku ve secdeye varıyoruz. Tekrar oturup secdeye varıyoruz. Oturarak Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Esselâmü aleyküm ve rahmetullah” diyerek sağa ve sola selam vererek namazı tamamlıyoruz.

Böylece orta namazının nasıl kılınacağını öğrendik. Dua duaları ve anlamları hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için ilgili yazımızı okumayı unutmayın. Allah kabul etsin.

Orta Namazı Ne Zaman Kılınır?

Öğle namazı olarak kabul ettiğimiz orta namazı, beş vakit namazın üçüncüsü olup, güneşin tepeye çıktığı andan gölgenin iki katı uzunluğa ulaştığı ana kadar kılınır.

Farklı bir mezhebe mensupsanız veya orta namazını beş vakit farz namazlardan biri olarak görmüyorsanız, orta namazını kendi belirlediğiniz vakitlerde veya İslam alimlerinin bildirdiği vakitlerde kılabilirsiniz.

Orta Namazı Kaç Rekattır?

Öğle namazı olarak kabul ettiğimiz orta namazı 10 rekattır; Hadis kaynaklarında 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olarak bildirilmektedir.

Orta namaz, bazı İslam alimleri ve mezheplere göre farklı namaz sayıldığından, orta namazın rekatları da buna göre değişiklik gösterebilir. Namaz rekatları yazımızı inceleyerek bu konuda daha net ve detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

İslam’da namaz vakitleri güneşin konumuna göre belirlenir. Bu nedenle orta namazı her gün farklı vakitlerde kılınır. Güneşin doğuşu her gün birkaç dakika farklılık gösterebileceğinden namaz vakitleri de buna göre değişiklik göstermektedir.

Orta Namazda Hangi Dualar Okunur?

Orta namazında şu dua ve sureler okunur:

Fatiha Suresi (Bakara Suresi’nin ilk ayeti de okunabilir) Tahiyyat Duası İhlas Suresi (Nasr veya Felak Suresi de okunabilir) Secde Ayetleri (Secde Suresi) İbrahim’in DuasıSalat- i İbrahimiRabbena Atina DuasıSelam duaları (Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik)

Orta Namazın Fazileti Nedir?

Orta namazı, kalbimizi dünyevi meşguliyetlerden arındırarak manevi bir yükseliş yaşamamızı sağlar, orta namazının en önemli fazileti budur. Bu namazı huşu içinde kıldığımızda Allah’a yakınlığımızı hissederiz ve ruhumuz huzur bulur.

Bazı alimler orta namazının Allah’ın nimetine şükretmek için kılınması gerektiğini savunurken, bazı alimler ise günahlardan arınmak ve manevi yükselişi yaşamak için kılınması gerektiğini savunur.

Exit mobile version