Namaz Vakitleri – Namaz Duaları

Tesbih (Tespih) Namazı Nedir? – Her Derde Dua

Güncelleme Tarihi 2 Temmuz 2024

Tesbih namazı veya tesbih namazı, genellikle geceleri kılınan, sünnet olarak tavsiye edilen bir ibadettir. İslam’da sünnet namazı, farz namazların dışında kılınan nafile ibadetlerdir.

Tesbih namazı, adını her rekatta 75 defa okunan “Sübhanallahü vel’hamdü lillâhi velâ ilahe illallahu vallahü ekber” zikir cümlesinden alır. Bu zikir toplamda 300 defa tekrarlandığı için bu duaya tesbih namazı denilmektedir.

Tespih Duası Ne Demektir?

tesbih tespih namazi ne demek

Tesbih namazı, başta Sünni Müslümanlar olmak üzere pek çok İslam toplumunda sıklıkla kılınan bir nafile namazdır. Çoğunlukla gece yarısından sonra kılınan bir namazdır.

Tesbih namazı en az 2 rekat olarak kılınır ve her rekatta tesbih okunur. Her rekatta hangi duanın okunacağı, hangi tesbihin okunacağı mezheplere göre değişiklik gösterebilir. Bazıları her rekatta farklı tesbih okur, bazıları ise her iki rekatta aynı tesbihi okur.

Tesbih namazı neden kılınır?

Tesbih namazı gece boyunca Allah’a yakın olmak ve O’nun rızasını kazanmak için kılınır. Ayrıca Tesbih namazı kişinin manevi derinliğini arttırmak, kendini Allah’a yakın hissetmek ve ibadete yönelik olarak kılınır.

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

Tesbih namazı şu şekilde kılınır:

“Niyet ettim tesbih namazını Allah rızası için kılmaya.” Niyet yapılır. Kamet ve ezan okunur. Ezan okunmadığı takdirde “Allahu Ekber” diyerek namaza başlanır. Sübhanekeden sonra 15 defa “Sübhanallahi vel’hamdü lillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhu ekber” denir. Bismillah okunur, Fâtiha ve bir sûre okunur. “Allahu Ekber” diyerek rükûa gidilir ve en az üç defa “Sübhane” “Rabbene leke-el-hamdü” diyerek rüku yapılır ve en az üç defa “Sübhane leke-el-hamdü” diyerek ayağa kalkar. “Rabbiye’l-a’lâ” denir. Oturup en az 10 defa “Rabbisme’anî” dersin. “Sübhanallahi vel’hamdü lillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhu ekber” denir. “Allahu ekber” diyerek ikinci defa secdeye gidilir ve üç defa “Sübhane Rabbiye’l-a’lâ” denir. “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” diyerek sağa ve sola selam verilir. .

Tesbih (tesbih) namazı yukarıda yazıldığı gibi kılınır. Tesbih namazını kılarken hürmet ve hürmetle hareket edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Zikrin açık ve anlaşılır bir şekilde okunması gerekir. Dikkat dağıtan unsurlardan kaçınılmalıdır. Namaz kılma konusunda detaylı bilgi almak için namaz nasıl kılınır konulu içeriğimize mutlaka göz atın!

Tesbih Namazı Ne Zaman Kılınır?

Tesbih namazı genellikle geceleri kılınır. İslam’da gecenin son üçte birlik kısmı yani gece yarısından sonraki süre önemli bir vakit sayılır. Bu nedenle tesbih namazı genellikle bu vakit diliminde kılınır.

Ancak bazı Müslüman topluluklarda özellikle tasavvuf geleneğine sahip mezheplerde tesbih namazı belirli vakitlerde kılınabilmekte ve bu vakitler farklılık gösterebilmektedir. Ancak fıkıh kaynaklarına baktığımızda tesbih namazının kesin bir vaktinin bulunmadığını da belirtmeliyiz.

Tesbih Namazı Ne Kadar Sürer?

Genel olarak tesbih namazı ortalama 5 dakika ile 15 dakika arasında sürmektedir. Tesbih namazının süresi; Kişinin ibadeti nasıl yaptığına, kullandığı dua ve tesbihlere, hatta kişinin içsel odağına göre bile değişebilir.

Ancak bazı kişiler daha uzun süre namaz kılmak isteyebilir ve bu durumda namazın süresi daha uzun olabilir. Kişinin kullandığı namazların uzunluğu, tesbih hızı ve namazın içeriği gibi faktörler namazın süresini etkileyen önemli faktörlerdir.

Tesbih Namazında Hangi Dualar Okunur?

Tesbih namazında şu dualar okunur:

SübhanekeEttehiyyatüSubhaneke ve ettehiyyatFatiha Suresiİhlas Suresi

Tesbih sırasında bu dua ve surelerin dışında Sübhânallahi ve bihamdihî, Sübhânallahi’l-azîm ve bihamdihî ve Sübhânallah okunur. Ayrıca bazı kaynaklar İbn Abbas’a Tekâsur, Asr, Kafirun ve İhlas sûrelerini okumasını tavsiye ederken, bazı hukukçular da Hadid, Haşr, Saf ve Tegâbün sûrelerini tavsiye etmiştir.

Tesbih namazının fazileti nedir?

Tesbih duası kişinin Allah’a yakınlaşmasını sağlar. Hele ki gece kılınırsa dünyanın huzur içinde olduğu bir dönem olduğundan insanın ruhsal olarak derinleşmesi ve Allah’a yakınlaşması için uygun bir zamandır. Düzenli olarak dua etmek, ruhu kötülüklerden uzaklaştırabilir ve manevi olgunluğa ulaşmaya yardımcı olabilir.

Bunların dışında kalan nafile dualar da sadaka olarak kabul edilir. Yani insan hayatında nafile namaz kılarak ahiretteki derecesini yükseltebilir.

Sosyal Medyada Paylaş

Exit mobile version