Herhangi bir Müslümanın duasının veya isteğinin kabul edildiğine dair kanıtlar vurgulanacaktır. Üstelik dua eden kişinin, duasının hemen kabul edilmesi konusunda acele etmemesi gerekir. İnsanlar dualarının kabul olduğuna dair işaretler üzerinde araştırma yapıyorlar. İşte size pusula görevi görecek bazı hadisler.
Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Kullarım sana beni sorarlarsa, bilsinler ki, ben onlara çok yakınım. “Bana dua edenin duasına icabet ederim.” (Bakara, 186)
Yine Yüce Allah şöyle buyuruyor: “Bana dua edin de size cevap vereyim” (gafir/Mümin 60) Tirmizî Ubade b. Samit’in anlatımıyla.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Yeryüzünde Allah, duasına icabet etmedikçe veya duasında günah olan bir şeyi dilemedikçe veya akrabalarıyla bağını kesmedikçe, Cenab-ı Hakk’a dua eden hiçbir Müslüman yoktur.
Bunun üzerine orada bulunanlardan biri, “O halde biz de çok dua edeceğiz. Allah Resulü (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah’ın nimeti ve yardımı, sizin duanızdan çok daha büyüktür.” o emretti.
Duanın Kabul Olabilmesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Duanın kabul olması için yapılması gerekenlere dair tavsiye ve yönlendirmelerin kaynağı Kur’an-ı Kerim’dir.
Soru; Kur’an-ı Kerim’de “Dua edin, duanızı kabul edeceğim” ve hadislerde “Rabbiniz cömerttir, kendisine açılan eli geri çevirmekten utanır” denmesine rağmen neden bazı dualar kabul edilmiyor? boş.”
Cevap vermek; Duanın kabul olabilmesi için bazı şartlar vardır. Duanın kabul olacağından şüphe edilmemeli, şartlarının yerine getirilip getirilmediğinden şüphe edilmelidir. Gerekli şartlara uyulmadan duanın kabul edilmesini beklemek doğru olmaz. Önce çalışmak, sonra dua etmek dinin özüdür! Sadece çalışanın duası kabul edilir!
Duanın kabul olabilmesi için gereken şartlardan bazıları şunlardır.
Haram yiyeceklerden uzak durulmalıdır! Hadis-i şeriflerde buyurulur ki: (Haramdan sakının! Karnına haram yiyecek girenin kırk gün boyunca duası kabul olmaz.) [Taberani] Sad bin Ebi Vakkas Hazretleri buyurdu ki: Ya Resulallah, dua edin ki, Allahü teâlâ, her duamı kabul etsin! Cevabında şöyle buyurdu: (Duanızın kabul olması için, helal yemek yiyin! Yiyeceği, giyeceği haram olan çok insan var. Sonra ellerini kaldırıp dua ederler. Böyle bir dua nasıl kabul olur?) [Şir’a] Tekrar dedi. (Duanın kabul olması için iki şey gerekir. Samimi olarak dua etmelidir. Yediği, giydiği şeyin helal olması gerekir. Müminin odasında zerre kadar haram varsa, o odada yaptığı dua kabul olmaz. ) [Tergibüs-salât]
İnancının doğru olması gerekir. Bid’at ehlinin duaları kabul olmaz. Hadis-i şerifte, (Bid’at ehlinin duaları ve ibadetleri kabul olmaz) buyuruldu. (İbni Mace) Ayet ve duanın etkili olabilmesi için okuyan ve okuyanın iman etmesi, okuyanın doğru bir imana sahip olması, Allah rızası için okuması, kul haklarından kaçınması gerekir. İnsanlar haram yemeyin ve karşılığında para istemeyin. Duanın kabul olacağına inanarak, uyanık bir kalple dua edilmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâya, kabul olacağına tam bir imanla dua edin! Bilin ki, Allahü teâlâ, gafil kalple yapılan duayı kabul etmez.) [Şir’a]