dantel modelleri

Güneş Namazı Nedir? – Her Derde Dua

Güncelleme Tarihi 7 Mayıs 2024

Güneş namazı, sabah namazından sonra, güneş doğduktan ve kerahet vakti bittikten sonra kılınan iki veya dört rekâtlık nafile namazdır.

Bu vakit, sabah namazının farz vakti olan sabah namazından sonra gelir ve genellikle güneşin doğup kişinin gölgesinin uzunluğunun başladığı saate, yani öğle vaktine kadar devam eder.

Güneş Duası Ne Demektir?

gunes namazi ne demek

İşrak Namazı olarak da bilinen Güneş Namazı, sabah namazından sonra, güneş doğduktan ve kerahet vakti bittikten sonra kılınan iki veya dört rekatlık nafile namazdır. Bu namaza güneş doğarken kılındığı için “Güneş Namazı” adı verilmiştir.

İslam ibadetinde güneşin doğuşu ve batışı önemli bir yere sahiptir ve bu vakitlerde yapılan ibadetlerin manevi anlamları vardır.

Güneş Namazı Neden Kılınır?

Güneş Namazı, Allah’ın yarattığı güzelliklere ve nimetlere şükretmek için kılınır. Gün doğumu yeni bir günün başlangıcını ve Allah’ın sonsuz merhametini simgeler. Bu duayı okumak, bu nimetlere şükretmemizi sağlar.

Güneş namazının günahlara kefaret olduğu sahih hadislerde bildirilmektedir. Peygamberimiz (s.a.v.) bu namazı her gün kılarak ümmetine tavsiye etmiştir. Güneş Duasının bazı hastalıklara şifa olduğu da söylenmektedir. Bu namazı düzenli kılmak beden ve ruh sağlığımıza katkı sağlayabilir.

Güneş Namazı Nasıl Kılınır?

gunes namazi nasil kilinir

Güneş namazı şu şekilde kılınır:

Namaza başlamadan önce gönülden “Güneş namazını kılmaya niyet ettim” deyin. Dik durun, ellerinizi kulaklarınıza doğru kaldırın ve “Allahu Ekber” diyerek namaza başlayın. Ellerinizi bağlayın ve namazın başlangıç ​​pozisyonu olan “kıyam” duruşuna geçin. Fatiha suresini ve ardından diğer duaları okuyun. Eğer dört rekat olarak kılınıyorsa bu adımları her rekatta tekrarlayın. Eğilin ve “Sübhane Rabbiyal Azim” deyin. Belinizi mümkün olduğu kadar düz tutarak ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun. “Semi’allahu limen hamideh, Rabbena lek’l hamd” diyerek ayağa kalkın. “Allahu Ekber” deyin ve secde pozisyonuna geçin. Ellerinizi yere koyun, alnınızı ve burnunuzun ucunu yere koyun. “Sübhane Rabbiyal A’la” diyerek secdeyi yapın. “Allahu Ekber” deyip secdeden kalkıp oturun. Birinci rekâtı tamamladıktan sonra ikinci rekâta başlayın. İkinci rekatı da aynı şekilde kılın. İkinci rekatın sonunda otururken “Ettehiyyatü lillahi ve’s-salavatü ve’t-tayyibat. “Esselamu aleyke eyyühen Nebiyyü ve rahmetullahi ve bereketuh” gibi tahiyyat dualarını okuyun. Sağa ve sola selam vererek namazı bitirin.

Güneş namazı yukarıda belirtildiği gibi kılınır. Farz bir ibadet olmasa da maneviyatın artması ve Allah’a yakınlaşma adına değerli bir ibadettir.

Güneş Namazı Ne Zaman Kılınır?

Güneş namazı sabah namazından sonra güneş doğduğunda kılınır. Güneş doğduktan bir süre sonra, genellikle sabah namazından yaklaşık 15-20 dakika sonra güneş namazı kılınmaya başlanır.

Günün bereketli vaktinin güneşin doğmasıyla başladığı ve bu vakit diliminde ibadet yapılmasının önemli olduğu düşünülür. Bu nedenle güneş namazı, güneş doğarken, güneşin doğmasından yaklaşık bir saat sonra kılınabilir.

Güneş Namazı Kaç Rekattır?

Güneş namazı en az iki rekat olarak kılınır. Güneş namazının en az iki rekat kılınması hadislerde tavsiye edilmiştir.

Ancak bazı alimler güneş namazının dört, sekiz ve on iki rekat olarak da kılınabileceğini belirtmiş, bazı hadislerde ise Peygamber Efendimiz’in güneş namazını dört rekat olarak kıldığı bildirilmektedir.

Güneş Namazında Hangi Dualar Okunur?

Güneş namazında aşağıdaki dua ve sureler okunur:

Tesbih Namazı DuasıSalavatFatiha Suresiİhlas SuresiFelak SuresiNas SuresiAyet-el KürsiAyete’l KürsiYasin Suresi’nin ilk 10 ayeti

Yukarıdaki sure ve duaların dışında da dualar okumak mümkündür. Aklınıza gelen duaları okuyabilirsiniz. Mesela Allah’a istediğiniz bir şeyi ulaştırabilir, dilek duası gibi dualar okuyabilirsiniz.

Güneş Namazının Fazileti Nedir?

gunes namazi fazileti

Her namaz gibi Güneş namazının da sevabı vardır ve bu onun en önemli faziletlerindendir. Bu namazı kılmak, Allah’ın rızasını kazanmak ve ahirette sevap almak için bir vesiledir.

Üstelik dua etmek, ruhu eğitmenin ve disipline etmenin en iyi yollarından biridir. Güneş namazının da bu konuda önemli bir rolü vardır.

Sosyal Medyada Paylaş

Yorum yapın