dantel modelleri

Zuhri Ahir Namazı Nedir? – Her Derde Dua

Güncelleme Tarihi 2 Temmuz 2024

Zuhri Ahir namazı, tedbir amacıyla cuma namazından sonra kılınan dört rekat namazdır. “Son öğle namazı” anlamına da gelen Zühr-i Ahir, bazı İslam alimleri tarafından, cuma namazının geçerli olmaması durumunda o günün öğle namazının kılınması tavsiye edilmektedir.

Ayrıca Zuhri Ahir namazı da öğle namazı gibi kılınır. Niyet ederken “Zühri Ahir namazını kılıyorum” denilerek niyet edilir.

Zuhri’nin Son Duası Ne Demektir?

zuhri ahir namazi ne demek

Zuhri Ahir namazı, bazı İslam alimleri tarafından cuma namazından sonra tedbir olarak kılınan dört rekatlık bir namaz olarak tavsiye edilmektedir. Bu namazın kılınmasının sebebi, cuma namazının geçerli olmama ihtimaline karşı tedbir olarak görülmesidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı, tedbir olarak öğle namazını kılmanın caiz olduğunu ancak farz olmadığını açıkladı.

Zuhri İkindi Namazı neden kılınır?

Zuhri Ahir namazının kılınmasının sebebi, Cuma namazının birden fazla camide kılınması durumunda, ilk Cuma namazı dışındaki diğer Cuma namazlarının geçerli olmayabilmesidir. Bu ihtimal nedeniyle tedbir olarak öğle namazının da o gün kılınması gerekir.

Öğle Namazı Nasıl Kılınır?

zuhri ahir namazi nasil kilnir

Zuhri Ahir namazı şu şekilde kılınır:

“Allah’ım, senin rızan için, Zuhri-Ahir namazının dört rekatını kılmaya niyet ettim” demek istiyoruz. Daha sonra “Allahu Ekber” diyerek tekbir alıp namaza başlıyoruz.

Rekat: Sübhaneke duasını okuruz. Euzu-Bismillah okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet uzunluğunda bir ayet okuyoruz. Eğiliyoruz. Secde ederiz, kalkarız ve tekrar secdeye varırız. Rakat: Ayağa kalkıyoruz ve eğiliyoruz. Biz duruyoruz. Bismillah diyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayetlik uzun bir ayet okuruz. Biz eğiliyoruz. Secde ederiz, kalkarız ve tekrar secdeye varırız. Oturup Ettahiyyatu duasını okuyoruz. Rakat: Ayağa kalkıyoruz ve ayakta duruyoruz. Bismillah okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. .Kuran’dan en az üç ayet veya üç ayetten daha uzun bir ayet okuruz. Biz eğiliyoruz. Secde ederiz, kalkarız ve tekrar secdeye varırız. Rakat: Ayağa kalkıyoruz ve ayakta duruyoruz. Besmele okuyoruz. Fatiha suresini okuyoruz. Kur’an’dan en az üç ayet veya üç ayet uzunluğunda bir ayet okuyoruz. Biz eğiliyoruz. Biz secde ederiz. Geliriz, kalkarız ve tekrar secdeye varırız. Oturarak Ettahiyyatu, Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz. “Esselâmü aleyküm ve rahmet’ullah” diyerek sağa ve sola selam vererek namazı tamamlıyoruz.

Böylece Zuhri Ahir namazını kılmayı öğrenmiş oluyoruz. Üstelik bu namazın kılınışı ile öğle namazının kılınışı da aynıdır. Öğle namazı nasıl kılınır konusunun içeriğine bakarak bu namazın kılınması ile ilgili tüm detaylara hakim olabilirsiniz.

Öğle Namazı Ne Zaman Kılınır?

Önlem olarak Cuma namazından sonra Zuhri Ahir namazı kılınır. Cuma namazından sonra ihtiyat amacıyla kılınması tavsiye edilen dört rekatlık bir namazdır.

Ahir kelimesi “son” anlamına gelir ve bu namaz aynı zamanda günün son öğle namazı olarak da bilinir. Bu nedenle Zuhri Ahir namazı, cuma günleri cuma namazından sonra kılınan ek bir namazdır.

Zuhri Ahir Namazında Hangi Dualar Okunur?

Öğle namazında şu dualar okunur:

Fatiha SuresiKısa bir sure (Kausar, Felak, Nas gibi) veya ayetSübhane Rabbiyal AliyyiRabbena atina fi’d-dunya fan ve fi’l-ahirati fanSecde namazıEttahiyyatuAllahümme salli ala Muhammedin ve ala ali MuhammedAllahümme barik fi Muhammedin ve ala ali Muhammed

Zuhri Ahir namazında öğle namazı duası ve sureler okunur. Farklı dua dualarını da okumak mümkündür. Önemli olan dua ve sureleri huşu içinde ve Allah’a yakınlaşma niyetiyle okumaktır.

Öğle namazının fazileti nedir?

zuhri ahir namazinin fazileti

Zuhri Ahir namazını kılmak, kişinin Allah’a bağlılığını ve ibadetlerine bağlılığını gösterir. İslam’da namazların devamlılığı ve düzeni önemli olduğu için bu ek namazlar da önemlidir.

Zuhri İkindi Namazı, İslam dininde cuma namazından sonra tedbir amaçlı kılınan bir namaz olup, duaların kabul olmasıyla sadakat, ibadetlerin devamlılığı ve Allah’a yakınlaşma aracı olarak önemli bir dua türüdür.

Sosyal Medyada Paylaş

Yorum yapın